La vall de Peranera i el seu entorn

En aquesta ribera conformada pel barranc de Peranera (o d’Erillcastell), el nostre centre d’interès no és una o altra temàtica, sinó els indrets en si mateixos, on s’aplega el que en diuen tots aquells que han parlat sobre el territori o des del territori d’una manera rellevant: l’experiència que la comunitat hi ha compartit secularment i allò que, més recentment, n’han dit els qui parlen des de la ciència acadèmica, en el nostre cas filòlegs, historiadors i geòlegs.

Tanmateix, bé caldrà fer una mínima descripció que ens ha de permetre introduir-nos-hi.

Aquesta vall se situa a la banda oriental de l’Alta Ribagorça, ben propera al veí Pallars Jussà. En la seua capçalera, limita amb l’alta Vall de Boí (concretament amb els termes de Saraís, Durro i Boí) a través del llarg coll que enllaça els cims del Corronco i el Cap dels Vedats d’Erta. Entre aquests cims, el pas més evident cap a la Vall de Boí, a través de Durro, és el de la Portella. En aquest espai trobem les capçaleres dels barrancs de les Esplugues i la Font Grossa, d’W a E, separades per l’elevació dels Cataplans i la Collada dels Ircs. Més avall, aquests dos barrancs conflueixen prop de l’ermita de Santa Margarida i formen el Barranc de Peranera, que discorre entremig de Peranera i Erillcastell, dos petits pobles que se situen cadascun al cap d’un tossal andesític, de roca fosca, la Pena i el Tossal de Servent respectivament, ben bé com dos punts de guaita sobre la profunditat de la vall. Si ens situem a l’estret que trobem entre aquests dos tossals, en direcció a la capçalera de la vall, el paisatge esdevé força més obert però també més abrupte, i hi trobem tota una complexitat de prats de dall, bordes, i boscos; si per contra seguim la direcció de les aigües, deixa espai als prats de ribera de Malpàs i Gironella. Finalment, través d’un petit estret, el riu conflueix amb el que baixa de Viu de Llevata per l’E.

Tres són els aspectes que remarquem: l’element humà, que inclou aspectes històrics i culturals, i l’element geològic que, al capdavall, tant ha incidit en la història recent d’aquests indrets.