Fitxa ruta


Nom
COLLADA DELS IRCS i CANTILÓ
Tipus d'itinerari
històric
Llargada
4,5 km
Desnivells
550 m
Estat

Aquest itinerari va des de les Esplugues, prop de la Borda d'Amont, fins a la partida de Cantiló a tocar de la Roca de la Portella. Entre aquesta i el Corral des Matxos hi ha un cert desnivell. El més interessant és començar l'itinerari per la part baixa i arribar a Cantiló a mitja alçada; el camí fins a Cantiló és ben evident, i un cop allà anirem pujant fins a la Roca de la Portella; des d'allà, novament amunt fins al Corral des Matxos. Llavors, des del Corral des Matxos baixem tot dret pels Cataplans fins a la Collada dels Ircs. Tot seguit tornem cap a les Esplugues passant per la Font de la Collada dels Ircs.

En bona mesura seguim camins o carrerons ben marcats, però quan entrem a Cantiló no hi ha pròpiament camins; es tracta d'un seguit de pales i canals per on ens podem moure sense obstacles i sense risc de perdre'ns. És important, allà, tindre la Roca de la Portella com a referència. Tot i que l'itinerari no ho contempla, des d'aquest lloc podem anar més enllà en direcció a la Font Grossa, o pujar cap a Comaportell, etc. És una raconada, o més pròpiament una "clotada" solitària i de gran bellesa. Caminar ens serà més còmode com més amunt ens trobem, perquè l'herba és més menuda i els carrerons més marcats. 

Punts d'interés
Serrat de la Casa, el ~ Serrat de la Casa, el ~ Collada des Ircs o dels Ills, la ~ Font de la Costa, la ~ Font de la Collada dels Ircs, la ~ Costa, la ~ Cataplans, es ~ Cantiló ~ Cabana de la Collada dels Ircs, la ~ Barranc de Cantiló, el (o de la Portella) ~ Pala Gran, la ~ Roca de la Portella, la ~ Corral de Puiol, el (Corral des Matxos) ~ Cabana del Corral de Puiol, la ~
KML de la ruta
kml de la ruta