Fitxa ruta


Nom
PER DINS D'ERILLCASTELL
Tipus d'itinerari
històric
Llargada
És un recorregut breu per l'interior del nucli d'Erillcastell.
Desnivells
Tot just hi ha uns 35 m de desnivell.
Estat

Cal vigilar alguns llocs on la runa que ha caigut al camí ens pot fer ensopegar.

No entreu mai a dins dels edificis, per molt que us sembli que no hi ha perill. En primer lloc, perquè hi pot haver perill encara que no ho sembli, i en segon lloc perquè cal que siguem respectuosos.

Podem fer el recorregut com ens sembli millor; en el que descrivim, tal com ens hi va guiar Ramon Jordana, entrem a Erillcastell per la part inferior, un camí que ressegueix el costat meridional, per davall dels murs imponents de les cases que miren al SE.

Passem per davall de ca de Rutxer, i el seu hort, on encara veiem una cabaneta ja arruïnada, un antic abeller; passem tot seguit per l'hort de Puiol. Trobarem algun noguer i un parell de moreres.

Continuem, pel costat del cóm de baix, cap a ca d'Abella, el seu antic hort també amb un noguer, i la seua era. 

Tornem una mica enrere i pugem la costa en direcció N cap a la paret de ca de Montgai, fins arribar al seu hort. Hi trobem un noguer força gran; Ramon Jordana explica que en van portar de França el plançó, i observa la grandària de les seues nous, força superior que en els exemplars veïns. Podem sortir a un mirador que dóna cap al vessant oriental del turó, al Barranc de la Fornera, tocant a la cantonada SE de la casa. Haurem deixat, en pujar, ca de Puiol a l'esquerra.

Resseguint la paret inferior de ca de Montgai, en direcció W, sortim a la cantonada i tombem en direcció N pel carreró que deixa, a mà dreta, l'entrada a l'era de Montgai, i a l'esquerra l'entrada a ca de Marco, amb les seues arcades lluents de tosca.

Carreró amunt sortim a l'era de Marco (a la nostra esquerra) i a la porta de ca de Montgai (a la dreta). És una arcada d'una simplicitat i bellesa remarcables.

Podem anar ara fent la volta a la part alta del poble, resseguint les parets en sentit W fins a sortir a l'església.

Passant per davant de la porta de l'església, anem a donar primer a l'Abadia (davant per davant de la porta de l'església, fent cantonada). Al seu costat, l'altra cantonada, ca de Susanna (que de fet va ser absorvida per ca de Marco; veurem que n'és la continuació). 

Tocant a la paret de ca de Susanna, el cóm de dalt. A l'altre costat del carreró, l'arcada de l'era de ca de Puiol. Per davall nostre, veiem ara des de dalt les parets de Rutxer i de Puiol. A davall dels corrals d'aquesta darrera hi passava un carreró del qual veiem l'arcada si mirem en direcció SE. Ens connectaria amb el cóm de baix i ca d'Abella si hi poguéssim passar.

Des d'aquí, podem sortir del poble passant a tocar del contrafort del cementiri i voltant per davall del mur W de l'església.

Punts d'interés
1. Erillcastell ~ Roquetes, es ~ Ca de Rutxer ~ Ca de Puiol ~ Ca de Mongai ~ Ca de Marco ~ Ca d'Abella ~ Ca de Susanna ~ Capella de Montgai, la ~ Capella de Puiol, la ~ Carreró del mig ~ Cementiri ~ Cóm de baix, el ~ Era d'Abella ~ Era de Marco ~ Era de Mongai ~ Era de Puiol ~ Cóm de dalt, el ~ Cóm del mig, el ~ Hort d'Abella ~ Hort de Marco, l' ~ Hort de Montgai ~ Hort de Puiol, l' ~ Hort de Rutxer, l' ~ Iglésia , l' ~ Poller i corral de Marco ~ Vedat dels Horts de Puiol, el ~
KML de la ruta
kml de la ruta