Fitxa ruta


Nom
MALPÀS - ERILLCASTELL
Tipus d'itinerari
geològic
Llargada
2,2 Km
Desnivells
+298 m / -5 m
Estat

Aquest camí, anomenat dels Aubaguins, o de l'Home Mort, o de la Rellassa, es pot fer en una hora i mitja sense haver de córrer. 

És un camí molt interessant on veiem el contrast entre àmbits molt diferents: terres de conreu i de bosc que s'assenten sobre materials de desgast provinents de les margues del turó de Pollerini, i que han donat lloc a la fèrtil repisa de la Paül i la clotada que es troba al N-W de Malpàs; les llastres de la Rallassa (la falda occidental de Pollerini), quasi despullades de vegetació però en altres moments aprofitades pel bestiar de llana o el cabrum; la terra fosca dels Obaguins, que dóna entrada a les Collades d'Erillcastell, una plana fèrtil, a tocar del poble antigament fortificat que dominava la vall i, de fet, una part important de la capçalera ribagorçana.

(1/10) la pista que puja des de Malpàs deixa a l'E les restes de l'antiga ca de Sala, una granja i la Vinya

(2/9) entre roures a l'W queda el Barranc de Canarillo;

(3/8) més amunt de Canarillo, a l'W, la Terreta

(4/7) per damunt de la Terreta, a l'E, les Comes i lo Llinàs;

(5/6) entre roures, la transició entre els prats i la Rallassa;

(6/5) zona rocosa i una mica pendent, entre boixos, travessant el Barranquet de l'Aiguardent;

(7/4) aneu fent la volta al tossal de Pollerini per l'W;

(8/3) arribeu a l'Home Mort (aquí teniu una bona panoràmica sobre la plana de Raons, si deixeu un moment el camí al llarg del petit esperó, en direcció W);

(9/2) passeu per la part superior dels Aubaguins;

(10/1) a l'E de Pollerini, una costa de terra negra. Entre aquest indret i Erillcastell, els prats de les Collades, que travessareu per un camí que va a tocar de diversos xops dispersos; passareu pel costat del Pou.

Punts d'interés
Vinyaró, lo ~ Vinyals, les ~ Vinya, la ~ Vilella ~ Vedat de Casaler, lo ~ Vedat de Canarill, lo ~ Tros Gran, lo / Paül, la ~ Tros del Corral del Batlle, lo ~ Tros del Capellà, el ~ Terreta, la ~ Sopena ~ Sant Esteve d'Engorís ~ Roquetes, es ~ Rallassa, la ~ Rallassa, la ~ Prats del Pou, els ~ Pou, el ~ Paül, la / Tros Gran, lo ~ 1. Erillcastell ~ Paül de Martí, la ~ Llenàs/Llinàs, lo ~ Home Mort, l' ~ 2. Malpàs ~ Esplanelles, els ~ Escamps, les ~ Corral del Batlle, el ~ Comes, les ~ Comes / Escomes, es ~ Collades, les ~ Collada de Marco, la ~ Collada d'Erill, la ~ Canarillo ~ Canalot, lo ~ Boca de mina de Pollerini ~ Boca de mina de la Collada d'Erill ~ Barranquet de l'Aiguardent, lo ~ Barranc de Canarillo, lo ~ Bancals de Pere, los ~ Aubaguins, els ~ 1. Pollerini ~ Font de Sant Esteve, la ~ Barranquet de Sant Esteve, el ~
KML de la ruta
kml de la ruta