Fitxa del lloc

Nom de la ruta: Orri, l'

Nom
Orri, l'
Coordenada X (ETRS89)
0.80821394920349
Coordenada Y (ETRS89)
42.445386577904
Poble
Erillcastell
Tipus de lloc
Cabana
Origen del nom
Català
Interès
Antropològic
Descriptor

Aquest lloc és una clotada, la capçalera d'una conca secundària formada per terrenys tous que formen una fondalada. Al seu interior, diversos clots donen una imatge esglaonada al terreny, i es diu llavors que hi ha un Clot de l'Orri de Damont i un Clot de l'Orri de Davall.

No hi ha vestigis visibles de l'existència d'un orri en aquest lloc.

Un orri, en el diccionari del IEC, es defineix en primer accepció com a "lloc on es munyen les ovelles i es fa el formatge", el diccionari d'Alcover & Moll ho descriu com a "Barraca de fusta, bastida a la muntanya, dins la qual es porta la llet munyida i es fa el formatge (Vall d'Àneu, Pont de S.).—b) Barraca o tancat dins el qual es munyen les ovelles (Boí, Ísil).—c) Paratge, en el prat i a camp ras, on es muny el bestiar a muntanya, destinant la llet a la producció del formatge (Sarroca de Bellera, Roda, ap. BDC, xix, 177)", i ja es veu que localitza les fonts al Pont de Suert, Boí, Sarroca de Bellera i Roda d'Isàvena entre d'altres (aquests darrers a partir del Butlletí de Dialectologia Catalana). 

El nom d'aquest lloc, doncs, remet a la pràctica de munyir el bestiar per fer formatge a la mateixa muntanya, pròpia d'ambdós vessants dels Pirineus i que ha donat noms de lloc també en el vessant septentrional (en el cas occità, el terme òrri ha arribat a designar, simplement, una cabana de pastors o un lloc on hi ha construccions d'aquest tipus, prescindint de la presènica o no de la pràctica de munyir el bestiar).

Descriptor històric
Fonts orals
Geologia (tipus d'element d'interès)
Descriptor geològic
Documents sonors
Enllaços

Imatges
Rutes (1)
Nom Tipus d'itinerari Llargada
+info
CALBERA - CONQUES - ORRI històric
veure fitxa