Fitxa del lloc

Nom de la ruta: Roca Escura

Nom
Roca Escura
Coordenada X (ETRS89)
0.80981254577637
Coordenada Y (ETRS89)
42.437045428381
Poble
Erillcastell
Tipus de lloc
Roques
Origen del nom
Català ribagorçà
Interès
Descriptor

Roca Escura no és un punt promiment; és ben visible especialment des de baix, però constitueix un punt de referència en el pastoreig. Marca una separació horitzonal entre l'herbatge de la montanya i els matiguers de la part mitjana. Vist així, aquesta banda de vall queda dividida en diverses franges. La inferior està fomada per mates baixes (avui en procés de poblament per un bosc on predomina el roure). La superior, en aquesta zona, la constitueixen els herbatges d'alçada. Per damunt de Roca Escura, el terreny es mostra net de mates i hi predomina l'herba. Però aquest segon estatge també es troba subdividit entre allò que és d'Erill i allò que és d'Esperan. Pels sols de Codó (entre Codó i els Bancals de Codó), el bestiar d'Esperan podia entrar en tota una seguida que va pla fins als clots de l'Orri i cap al damont de les Planes de Rutxer. Els carrerons que anem seguint, en direcció a l'Orri, fan de boga.

Descriptor històric
Fonts orals

Ramon Jordana assenyala Roca Escura (escolteu-ho):

Aguella antra roca de... del costat d’astí de damont de la pista, era Roca Escura, en dívom. Hi era vegades... hi era mates grosses, hi apletava, se hi quedaven es crabes a la nit. Tot era ma... un matigueral cap allà.

No és un indret especialment prominent, sinó un morro de roca a mig vessant. És rellevant, però, perquè els animals hi feien nit.

Nota lingüística:

Noteu el terme apletar (fer passar als animals la nit a la pleta o al pletiu).

Noteu el terme matigueral, un derivat de matiguer (indicant, probablement, que es tracta de mates grosses).

Geologia (tipus d'element d'interès)
Descriptor geològic
Documents sonors
roca escura
Enllaços

Rutes (2)
Nom Tipus d'itinerari Llargada
+info
CALBERA - CONQUES - ORRI històric
veure fitxa
ERILLCASTELL - SANTA MARGARIDA històric
veure fitxa