Fitxa del lloc

Nom de la ruta: Fosses, es

Nom
Fosses, es
Coordenada X (ETRS89)
0.80222725868225
Coordenada Y (ETRS89)
42.427329182419
Poble
Erillcastell
Tipus de lloc
Bosc
Origen del nom
Català
Interès
Històric / Arquitectònic
Descriptor

Pronunciat [es fòsses]. 

 

Descriptor històric
Fonts orals

Ramon Jordana explica que els maquis s'havien estat una temporada prop de les Fosses i que, des d'allà, havien pogut observar com els soldats passaven en direcció a Durro (pel camí de la Comella, és a dir el de la Borda d'Amont, que passa just per damunt de les Fosses). Els militars havien pres com a guies dos homes del poble (que es veien obligats a acompanyar-los); més tard, alguns dels milicians del maquis havien amenaçat aquells homes fent-los saber que, si tornaven a acompanyar els soldats, els matarien. En fer arribar el missatge a través d'una xica de ca d'Abella que no els coneixia, havien evitat de ser reconeguts; però la literalitat del missatge posava de manifest que havien reconegut els guies (per tant, es tractava de gent del país) i enviaven un advertiment (escolteu-ho):

Veus? Aguell sarradet que et dic d'allà de la Comella i la Solana, al vessant cap allà, allí a damont passe el camí de la Comella, que anave a la Borda d'Amont. Pus allí hi van astar els maquis amagats, i una vegada que... quan si va acabar la guerra que ia s'ere 'cabat, diu que van voltar eixos, es maquis que diven, i astí a Erill se... van puiar es guàrdies d'assalt, dos colles de guàrdies d'assalt, i els uns va... i l'alcalde va manar a mon tio al cel sigue i a Abella al cel sigue que els eren d'anar a acompanyar al Pinar de Durro. I bueno, ho van 'ver de fer; ho van manar, allavons no podeves... i ells sabeven lo camí... I els que va acompanyar mon tio van puiar un dia antes, a la vetlla de... que n'hi anave una quarantena (corantena) o cinquanta, i els va acompanyar mon tio. I quan van ser... van seguir fins a la Borda d'Amont, van puiar cap al Sarrat des Planes, i cap a damont a l'Orri, cap a dalt; allà a l'Astaso. I antes d'arribar a damont... a ell sempre el van fer 'nar a rader, a mon tio, i li van preguntar se quin... se sabeve algun altre puesto... p'a que no els calgués anar a amorrà's allà al pinar. I ell es va dir: podem puiar a la serra de damont i baixar pr'allà per... cap a Taüll. Van fer aixins. I l'atra colla sí que van puiar més, més tard de maití... I 's que va acompanyar... n'hi anave cent u de passo. I feve un dia com avui, feve molt bo. I arriben allà als morros del pinar i 's txaeven allí als sols... I ia van començar a tiros es uns i es atres... Clar, es atres van fer la volta per dalt i van 'nar... Si veu que feve molt bo i 's txaeven allí 'l sol. I astí a d'això una filla de... l'abuela de Abella al cel sigue, tamé se li van presentar que no ho sé, guardave els animals u d'això. Diu: dis a ton pare i a Mongai que no hi tornen més, a acompanyar es guàrdies d'assalt, que se no 's ham matat é perque no 'm vulgut. Oh no 's van passar... es harien prou pogut tirar... van passar... no eren pas a cent metros, no. Lo que passe que ells eren a davall del camí, la rourera. I a Erill no se hi van acostar mai, mai. Van estar astí ben aprop pero no... al poble no se hi... Sas per qué d'això? Perque... una que hi passave la guàrdia civil, passave molt sovent, cada vuit dies u antes hi passaven, pes pobles, i deven tinre por, i coma només hi ere una 'ntrada... que només podeven antrar per un costat... En canvi, ací Peranera sí que hi van astar, i ancar diu que 's van dir que... quan van marxar van dir que 's podeven denunciar coma hi eren astat... i van dir perque... ere a la tardor... tot l'hivern van tinre soldats, allavons. Ho van fer 'n puteria 'ls altres.

Nota lingüística:

Els demostratius/pronoms que veiem exemplificats a la transcripció anterior estableixen un sistema de tres distàncies corresponents a les tres persones verbals (allò que tinc al costat meu-allò que hi ha al teu costat-allò que hi ha al costat d'ell(a)). El sistema es correspon amb una triple distinció en els adverbis:

1.

pron.: isto/aguest (aguet)

adv.: ací

2.

pron.: eixo/agueixo/agueix (pronunciat ixo)

adv.: astí

3.

pron.: aguell

adv.: allà/allí

Geologia (tipus d'element d'interès)
Descriptor geològic
Documents sonors
Ramon Jordana sobre la presència de milicians del Maquis a les Fosses
Enllaços

Rutes (4)
Nom Tipus d'itinerari Llargada
+info
ERILLCASTELL - BORDA D'AVALL històric
veure fitxa
ERILLCASTELL - GIROSTES de dalt i BORDA DEL MIG històric
veure fitxa
ERILLCASTELL - PERANERA per Prats de Miro històric
veure fitxa
ERILLCASTELL - SANTA MARGARIDA històric
veure fitxa