Fitxa del lloc

Nom de la ruta: Font de la Tosca, la

Nom
Font de la Tosca, la
Coordenada X (ETRS89)
0.7835891245486
Coordenada Y (ETRS89)
42.428957240461
Poble
Esperan
Tipus de lloc
Font
Origen del nom
Català
Interès
Antropològic
Descriptor

La font de la Tosca, o també la Tosca de Martí com a nom de l'indret, designa al mateix temps una font i uns horts pertanyents a ca de Martí, tocant a un morro de roca calissa coronat per uns coples.

Descriptor històric
Fonts orals

Ramon Jordana descriu el trajecte que fa un camí avui del tot desconegut, i que era seguit per comunicar entre Erill i Igüerri a través de la Tosca, venint de Casterissol quasi en línia recta, en perpendicular al Barranc d'Esperan (escolteu-ho):

Hei veus allà? La Tosca é 'guell... de que se veu a davall d'aguells coples d'allà, allò é la Tosca, allí hi ere uns... un hort de Martí. Sí, an aells coples; sí, a damont de la roca. An aells horts hi era vegades hi eren fet jaure el bestiar es de Martí, pa bogar-ho. Eixo camí de Maiuro, io no sé se va per davall d'allí... Ha de 'nar per davall d'allí, em sembla, a sortir allà al... prat d'Escoll, de Pei que diuen, a on són es atres coples, ha d'anar a sortir. Io, un any que vai anar, 'm van fer 'nar a 'studi a Durro, sé que amb ma cosina, en 'vent dinat vam sortir i vam agafar pr'astí, i vam colar cap allà i cap a Igüerri, i cap al Grilló, i cap a Llesp.

Nota lingüística:

el concepte bogar remet al fet de fer jaure el bestiar una nit o dos en un indret amb la idea d'aprofitar com a adop el fem que hi deposen.

Geologia (tipus d'element d'interès)
Descriptor geològic
Documents sonors
la Tosca de Martí
Enllaços

Rutes (1)
Nom Tipus d'itinerari Llargada
+info
IGÜERRI - ESPERAN geològic
veure fitxa