Fitxa del lloc

Nom de la ruta: Font des Fonts, la

Nom
Font des Fonts, la
Coordenada X (ETRS89)
0.802917
Coordenada Y (ETRS89)
42.428971
Poble
Erillcastell
Tipus de lloc
Font
Origen del nom
Català
Interès
Descriptor
Descriptor històric
Fonts orals

Ramon Jordana fa alguns apunts sobre el subministrament d'aigua a Erillcastell. Observa en primer lloc que l'aigua que prové de la Font des Fonts és de gran qualitat, perquè surt en terreny llastrós; tot seguit indica que l'aigua arribava al poble en tuberia de plom, i les dificutats que això comportava (el tub de plom de què ens parla ja no hi és actualment; seguia la vora de l'antic camí i va quedar malmesa quan es va obrir la pista que porta des d'Erill cap als Planos) (escolteu-ho):

La font era bona perquè l'aigua, se vos que siga bona ha de ser de puesto que hi ha llastra, pissarra; é molt bona, l'aigua que surt de pissarra, llastrós.

En tuberia de plom... févom baixar per davall del camí, per la vora del camí, per davall del camí, i allavontes... pero coma surtiva alta... tanmateix arribava. A l'hivern era d'anar bast... l'érom de colgar bastant bé a baix pa fer-la puiar perquè es gelava.

Bueno, aguells trossos hi era un pou, un pou d'aigua que é molt bona, allí. De vegades n'hi érom anat a buscar.

Lo que amb lo plom... amb la tuberia de plom lo [que] se hi feva molts taps, que era tuberia així petita, i se hi creava... ixa aigua creava unes venetes... d'això, i feva uns taps, tot sovent.

Nota lingüística:

Noteu els termes llastra i llastrós, referits a la roca que fa lloses.

Noteu el verb crear, aquí en sentit del general criar (produir).

Geologia (tipus d'element d'interès)
Descriptor geològic
Documents sonors
aigua a erill
Enllaços

Imatges
Rutes (1)
Nom Tipus d'itinerari Llargada
+info
ERILLCASTELL - SANTA MARGARIDA històric
veure fitxa