Fitxa del lloc

Nom de la ruta: Roques Blanques, les

Nom
Roques Blanques, les
Coordenada X (ETRS89)
0.799359
Coordenada Y (ETRS89)
42.426426
Poble
Erillcastell
Tipus de lloc
Roques
Origen del nom
Català
Interès
Geològic
Descriptor

És un aflorament de roques blanquinoses, molt descompostes, i molt visibles en contrast amb la coloració fosca dels voltants.

Descriptor històric
Fonts orals
Geologia (tipus d'element d'interès)
Dipòsits volcànics i vulcano-sedimentaris carbonífers i permians (Estefanià i Autunià)
Descriptor geològic

Roques Blanques és un aflorament de materials d'origen volcànic. Es tracta de bretxes piroclàsriques, un tipus de material compost per fragments de roca volcànica generats en erupcions explosives i cimentats per una matriu de gra fi, a manera de formigó, amb una consistència similar. En podem observar una imatge on hi ha diverses textures intercalades. Aquestes roques donen lloc a formes característiques, arredonides, en erosionar-se.

En el cas de Roques Blanques, ens trobem a l'inici de l'activitat piroclàstica que marca l'acabament de la deformació varisca o herciniana que afecta les roques del Devonià i l'inici de la sedimentació del Carbonífer superior. Just a tocar de les roques blanquinoses, en direcció oposada a Erillcastell, podem observar altres materials durs, amb un to a vegades vermellós: són els materials del Devonià, d'origen sedimentari, i que conformen la base herciniana sobre la qual s'assentarà tota la conca carbonífera d'Erillcastell.

El final del Devonià i la major part del Carbonifer és un moment de gran activitat tectònica, amb la formació del supercontinent Pangea per la confluència de diverses masses continentals. És, doncs, un període de compressió i de formació d'elevacions muntanyoses, a vegades donant lloc a grans extensions lacunars o desèrtiques (la vermellor de les roques del darrer Devonià s'explica per l'oxidació dels materials que es troben en zones desèrtiques o d'aigües poc profundes). Ho podem observar al Barranc de la Fornera i, més enllà, en direcció cap al Barranc des Fonts: els materials vermellosos, més resistents apareixen superposats als materials més tous d'origen piroclàstic. O en una imatge amb Roques Blanques en primer pla i, just a sobre, els estrats vermellosos del Devonià. Aquí, aquests darrers se superposen als segons tot i ser més antics, com a conseqüència de l'orogènesi alpina que els ha capgirat. 

Des d'ací, podeu anar en direcció W, vorejant les Collades fins al tossal on s'assenta Erillcastell, concretament a l'indret anomenat es Roquetes, des d'on teniu un bon punt d'observació.

Documents sonors
Enllaços

Imatges
Rutes (2)
Nom Tipus d'itinerari Llargada
+info
ERILLCASTELL - SANTA MARGARIDA històric
veure fitxa
ESPERAN - ERILLCASTELL històric
veure fitxa