Fitxa del lloc

Nom de la ruta: Bancals de Codó, els

Nom
Bancals de Codó, els
Coordenada X (ETRS89)
0.80528497695923
Coordenada Y (ETRS89)
42.437330478867
Poble
Erillcastell
Tipus de lloc
Terres de conreu o de prat
Origen del nom
Català
Interès
Descriptor

Aquests bancals, a la falda de Codó, són una de les terres de cultiu més elevades d'Erillcastell. Per damunt dels 1800 m, aprofiten una petita fondalada, a manera de dolina, al peu de Codó. En general, els cultius a aquesta alçada eren de cereals, especialment el blat i la séguel (el sègol). El blat és un cereal més productiu, però la séguel és força més resistent a les condicions climàtiques difícils. Ramon Jordana explica com, seguint els carrerons que hi van des dels Bancals de Conques, s'hi arribava portant els arreus i tot el que calia per a llaurar i sembrar.

Ens podem fer una idea de l'energia esmerçada en el treball de conreu en aquestes terres: penseu que calia pujar fins aquí els arreus i fer-hi arribar les bèsties (vaques, generalment), sembrar, vigilar que el gra no se'l mengessen els conills ni hi entrés el bestiar, segar i baixar les trosses fins al poble per batre.

Però preguntem-nos per què aquestes terres havien estat conreades, tan amunt. En un moment donat, la ramaderia es va fer més extensiva a mesura que disminuïa el grau d'autosuficiència de les cases, que abandonarien part del conreu de cereal, i fins i tot la dedicació als horts, i concedirien més terreny a les pastures i més temps als ramats. Constateu que, avui, pràcticament cap casa es dedica a més d'un tipus de ramat: o bé vaques o bé bestiar de llana; en un moment donat, hom es va especialitzar. Per què: un dels factors és la crisi en la disponibilitat de mà d'obra com a conseqüència de la industrialització i el progressiu abandonament dels petits nuclis; un altre és un canvi en l'economia, que passa a basar-se en els diners -i en part els ramats, quan el bestiar val prou diners, són una reserva patrimonial-.

En veiem els efectes a les terres més baixes i properes a les poblacions, on avui tan sols es conrea de cara a produir farratges; però també, i especialment, en terres relativament altes, i explica la presència de terrasses que se situen en el límit de les pastures d'alçada, o dins d'aquestes, i que són testimoni d'antics conreus.

Un exemple del mateix estil, a Peranera, és el Campo d'Enrens.

Descriptor històric
Fonts orals
Geologia (tipus d'element d'interès)
Descriptor geològic
Documents sonors
Enllaços

Imatges
Rutes (1)
Nom Tipus d'itinerari Llargada
+info
CALBERA - CONQUES - ORRI històric
veure fitxa